Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Commodore 64: Η επιστροφή ενός θρύλου

Αν έχετε γεννηθεί τη δεκαετία του '90, είναι αμφίβολο αν είδατε ποτέ έναν Commodore 64 σε λειτουργία - το μοντέλο καταργήθηκε το 1994. Κι όμως, ο υπολογιστής αυτής της εταιρείας που ίσως καν να μην γνωρίζετε, κάποτε ήταν στην κορυφή, πουλώντας περισσότερα κομμάτια από τους IBM συμβατούς, τους υπολογιστές της Apple και τα συστήματα της Atari. Και τώρα σχεδιάζει να επανέλθει, σαφώς ανανεωμένος. 
Ο αρχικός Commodore 64 ήταν ένας υπολογιστής με 64 kilobytes μνήμης RAM (εξ' ου και το όνομα), 20kB μνήμης ROM, επεξεργαστή MOS Technology 6510 (στα 1,023 MHz η έκδοση NTSC) και λειτουργικό σύστημα Commodore KERNAL ή Commodore BASIC 2.0. Όταν πρωτοβγήκε στην αγορά, κόστιζε 595 δολάρια. Στη διάρκεια ζωής του πούλησε μεταξύ 12,5 και 17 εκατομμύρια κομμάτια, γεγονός που τον καθιστά τον πιο επιτυχημένο personal computer όλων των εποχών. Όσον αφορά το software, σχεδόν 10.000 τίτλοι κυκλοφόρησαν, που περιλαμβάνουν προγραμματιστικά εργαλεία, σουίτες office, και, φυσικά, παιχνίδια.
Δυστυχώς, παρά την επιτυχία τόσο αυτού του υπολογιστή όσο και της Amiga, που ήταν επίσης δημιουργία της Commodore, η εταιρεία από τις αρχές της δεκαετίας του 90 είχε αρχίσει να μένει πίσω στις εξελίξεις, και τον Απρίλιο του '94 κύρρηξε πτώχευση.
Τώρα όμως, απ' ότι φαίνεται, ήρθε η ώρα για τον φοίνικα να αναγεννηθεί απ' τις στάχτες του. Η εταιρεία Commodore USA, LLC, έχοντας αποκτήσει τα δικαιώματα του ονόματος και του λογότυπου, κυκλοφόρησε το νέο Commodore 64 στις αρχές Απριλίου.
New-Commodore-64-2
Ο υπολογιστής έχει κρατήσει αυτούσια την εξωτερική του εμφάνιση, ενσωματώνοντας όλα τα ηλεκτρονικά σε ένα διογκωμένο πληκτρολόγιο. Όμως το εσωτερικό του είναι σημαντικά αλλαγμένο. Επεξεργαστής είναι ο Intel Atom 1.8GHz, τα γραφικά αναλαμβάνει το chiset Ion 2 της Nvidia και υποστηρίζει μέχρι 4 Gigabytes μνήμης RAM και σκληρό δίσκο 1 Terabytte.
Commodore-21
Αυτή τη στιγμή έχει προεγκατεστημένη την έκδοση 10.04 LTS του Ubuntu Linux, αλλά μπορεί να τρέξει και Windows 7 χωρίς πρόβλημα. Παράλληλα, η Commodore USA αναπτύσσει το δικό της λειτουργικό σύστημα, το οποίο θα δωθεί στους αγοραστές του νέου συστήματος για να το εγκαταστήσουν προαιρετικά. Ο νέος Commodore 64 θα περιλαμβάνει επίσης έναν emulator, που θα μπορεί να παίζει τα παιχνίδια του αρχικού C64.
Η τιμή του standard build θα είναι ίδια με αυτή του πρώτου συστήματος, στα 595 δολάρια. Με 250 δολάρια μπορεί κανείς να αγοράσει το σκελετό του συστήματος, και να τοποθετήσει τη δική του motherboard, επεξεργαστή, μνήμη κλπ. Όσο για το κορυφαίο μοντέλο, με μεγαλύτερο σκληρό δίσκο και blu-ray drive, το κόστος φτάνει μέχρι τα 895 δολάρια.
Προσωπικά, ενώ σίγουρα θα αγγίξει τους νοσταλγούς τους παρελθόντος, δεν είμαι και πολύ σίγουρος για το πόσο εύκολα αναβαθμίσιμος θα είναι ο νέος Commodore (το κουτί φαίνεται ολίγον τι στριμόκωλο, αν μη τι άλλο), και άρα κατά πόσο θα παραμείνει βιώσιμος στον απαιτητικό χώρο των υπολογιστών.
Ας ελπίσουμε πως η νέα Commodore δεν θα έχει την κατάληξη της παλιάς...

Ταυτόχρονα έρχεται και η καινούρια Amiga!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου