Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Κόμμα κατά του PowerPoint στην Ελβετία...

Τα στοιχεία άμεσης δημοκρατίας που περιλαμβάνει το ελβετικό μοντέλο συχνά αφήνουν χώρο για να ανθίσουν κάθε είδους παράδοξα λουλούδια.

Όπως, ας πούμε, το νεοσύστατο κόμμα κατά του PowerPoint, το οποίο φιλοδοξεί να καταστεί το τέταρτο σε δύναμη στη χώρα των Άλπεων. Και πέρα από αυτήν, να καταστεί «η φωνή των 250 εκατ. ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που κάθε μήνα είναι υποχρεωμένο να παρακολουθούν βαρετές παρουσιάσεις, και μέχρι τώρα δεν είχαν πολιτική εκπροσώπηση».


Το ότι το Anti PowerPoint Party έχει αυτή τη στιγμή μόλις 245 μέλη δεν αποθαρρύνει τους ιδρυτές του: διότι εάν ευοδωθεί η καμπάνια τους για τη συλλογή 100.000 υπογραφών, τότε θα ‘χει εκπληρωθεί ο στόχος τους για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα της απαγόρευσης του γνωστού λογισμικού παρουσιάσεων της Microsoft. Ή για την ακρίβεια, της απαγόρευσης της επιβολής της χρήσης του PowerPoint, που ισχύει σε χώρους εργασίας και σπουδών.

Άλλωστε δεν προϋποτίθεται να είναι κανείς Ελβετός πολίτης για να στρατευθεί στο κίνημα: μοναδική προϋπόθεση είναι το να αγοράσει το βιβλίο The PowerPoint Fallacy του εμπνευστή της όλης ιστορίας Matthias Poehm. Ποιος είπε ότι η αποτελεσματική αυτοπροβολή περνά υποχρεωτικά μέσα από βαρετές παρουσιάσεις με τη βοήθεια διαγραμμάτων;

Το σκεπτικό του Poehm είναι απλό: το PowerPoint προξενεί στην ελβετική οικονομία ζημιές ύψους 2,1 δισ. ελβετικών φράγκων ετησίως! Το ποσό προκύπτει από τον εξής απλό υπολογισμό: από τα 4,1 εκατ. εργαζόμενους της Ελβετίας, το 11% κατ’ ελάχιστον (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι φοιτητές) παρακολουθεί σε τακτική βάση, π.χ. δις εβδομαδιαίως, παρουσιάσεις με PowerPoint. Αν υποθέσουμε ότι σε αυτές τις συσκέψεις παρίστανται κάθε φορά περίπου 10 άτομα ανά επιχείρηση (αριθμός που προφανώς θα είναι πολύ μεγαλύτερος σε οργανισμούς όπως ο Στρατός και σε πολυεθνικές εταιρείες όπως η Novartis και η ABB) και αν επιπλέον θεωρήσουμε (πολύ συντηρητικά…) ότι το 85% των παρισταμένων κρίνει πως χάνει το χρόνο του σε αυτή τη διαδικασία, τότε με βάση τις μέσες ωριαίες αποδοχές των Ελβετών (56,30 φράγκα), το όλο κόστος ανέρχεται στα 2,1 δισ.

Στη Γερμανία, με 41 εκατ. μισθωτούς το κόστος υπολογίζεται σε 15,8 δισ. ευρώ, ενώ στο σύνολο της Ευρώπης των 296 εκατ. εργαζομένων ο συνολικός λογαριασμός της πλήξης και της αποθάρρυνσης αγγίζει τα 110 δισ. ευρώ...

«Έχω μια βασική αρχή: Δεν με νοιάζει να είμαι σωστός, με νοιάζει να έχω τα καλύτερα αποτελέσματα» δηλώνει o Poehm, ο οποίος υποστηρίζει ότι στα 14 χρόνια που δίνει ομιλίες έχει διαπιστώσει ότι η χρήση χαρτοδιαγραμμάτων (flip charts) αντί του PowerPoint είχε ως αποτέλεσμα στο 95% των περιπτώσεων των τριπλασιασμό του ενδιαφέροντος του ακροατηρίου.

Ο ίδιος ομολογεί ότι η ιδέα ίδρυσης κόμματος για την προώθηση της καμπάνιας του ήρθε επειδή αναπόφευκτα τα ΜΜΕ δίνουν μεγαλύτερο βάρος στα πολιτικά κόμματα.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου